onsdag 6 juli 2011

Varför vissnar orkidéerna?

Vi har fått flera sändningar med orkidéer som efter några dagar vissnat och tappat både knoppar och blommor. Beror det på transporten eller på odlingen? 
Någon av er i andra butiker som har liknande problem? Hör gärna av er till mig.

Som butik vill man verkligen ha kvalitetsvaror. Det är bara att hoppas att kunderna, som köper varor som inte är bra, hör av sig. Självklart får man ersättning.
 

På bilden en orkidébukett som fått följa med mig hem. Som ni ser är det inte många blommor kvar på stänglarna. Och så här i efterhand kan jag berätta att de här orkidéerna inte höll som snittblommor heller. Men manschetten med blad från jordgubbar och julrosor är i alla fall fin ;)

4 kommentarer:

Josefin blomsteraffär i Göteborg sa...

det kan bero både på transport och på odlaren. Våra kommer oftast direkt från holland i bilar. Dock transporteras de ej i kyl, men ibland kan de få skador av alla "stopp", dvs. att de åker in och ut mycket. Sen så har vi för inte så länge sedan fått en liten vad ska jag kalla det. Parasit?! som förstör kronbladen på orchideér, det ser nästan ut som små "genomskinliga" prickar. de måste slängas. Den sprider sig snabbt mellan många olika växter. och kan påverka att blommorna snart ramlar av, kika efter det också! och dubbelkolla med din leverantör!! :)

Kristina sa...

Hej. Tror att vi tar blommor från samma ställe, och vi har också fått några leveranser med orkideer som vissnar efter bara några dagar. Det är inte roligt och man är ju rädd att man hunnit sälja någon till en kund som inte blir nöjd. Vi brukar reklamera hela lådan när de händer och hålla tummarna att nästa är bra. /Kristina Dorotea blomsterhandel

Margareta sa...

Tack Josefin, nu blir det att fingranska alla orkidéerna. Parasiter vill vi inte få in i butiken.

Kristina - Vi tar orkidéer från Danmark också, och då brukar det gå bättre.

Kan det vara att de inte trivs i plastförpackningen?

Kamila sa...

"Genomskinliga" prickar är en mögel. Kronbladen blir infekterade pga långa transporter i plastförpackning. Luften är stående i en sån förpackning och cirkulerar inte runt blomman, som den skulle göra annars i naturen. Knoppfall är oftast orsakad av de långa och mörka (inuti bilar) transportiderna. För många omväxling gör till slut att plantan är stressad och reagerar med knoppfall. Plantan är redan tillräcklig stressad från början, där är den hårddriven för att komma med stänglar så fort som möjligt och bli såld. I naturtillstånd behöver Phalaenopsis bli 3 år gammal för att komma med sin första stängel. I kommerciell odling gör man det inom 8 månader genom hård näringtillförsell. En sån planta kommer behöva flera år innan den trampa ner till normal nivå efter växthusets SPA ;)
Till oss kommer de t.o.m i kalla bilar. Snitt och växter åker i en och samma bil från Holland.