tisdag 14 december 2010

Gnistrande vitt

Kallt! -20 grader. Idag är det inget bra julstjärneväder. De stackarna som inte tål någon kyla alls. 
Vem var det som bestämde att julstjärnorna skulle vara julblommor. När började det? 
Snälla Trendgruppen, få oss att vilja köpa dem till sommaren i stället.  


Läs här om odling av julstjärnor. Måste gå åt mycket energi i kalla Sverige för att odla dem. Och vad mycket emballage vi florister måste använda för att de inte ska frysa bort.
Tänk miljövänligt. Skippa julstjärnorna under den kalla årstiden. 
Ho ho ho, nu stack jag allt ut näsan i kylan.

3 kommentarer:

Lisa sa...

Åhh härligt att någon tycker som jag! Vi kanske ska skapa en anti julstjärne grupp eller snarare en "gör-julstjärnor-till-sommarblommor" grupp! De stackarna klarar ju inte ens att se kyla utan att bli helt knäckta... Och förresten, tack för all underbar inspiration på er blogg! /Lisa (Blommor & Ljuva Ting)

Anonym sa...

Vad är en jul utan julstjärnor, fakta är bäst. En julstjärna som odlas 20 st./m2 kostar i värme och ljus 4:-. Det förutsätter att växthusen är moderna. Alla blommor som tar den tiden och står så tätt kostar lika mycket, vid tätare odling lite billigare men sämre kvalitet. Vad tror Ni Orkideér kostar? måste minst odlas i 9 månader och 27 grader. Närodlat är bäst, bara frakten från Skåne t.ex. kostar lika mycket i energi som att odla julstjärnan. En blomsteraffär utan blommor är ingenting, sälj fler julstjärnor istället, höjer upp julstämningen.
Roffe på Gustavshill

Margareta, Holmsunds blommor sa...

Hej Roffe. Tack för ditt expertinlägg.
Gillar också närodlat, men fr.o.m i år finns det bara en odlare kvar i umeåområdet och det räcker inte. Tyvärr så måste vi ta hit växter med långa och dyra transporter.
Eftersom julstjärnan är så köldkänslig så kräver den rejäl inpackning. Mycket jobb och hög emballagekostnad för en ganska billig växt.
Jag tycker också att julstjärnor är vackra, men det hade varit mer praktiskt med en köldtåligare växt.
Vet du när julstjärnan blev populär som julblomma?