måndag 30 mars 2009

Snittleverans - en vanlig arbetsdag

Vad tomt det kan bli i blomkylen, ibland nästan för tomt. Inte alltid lätt att köpa hem lagom mycket. Men så här års finns tulpanodlingen i Obbola som räddningsplank och därifrån är det snabbt och enkelt att få påfyllning. Men blir vi utan rosor så ligger den närmaste blomstergrossisten i Sundsvall, 27 mil härifrån. Ibland är vi lite avundsjuka på de butiker som har sin grossist i närheten.
Det är härligt de dagar i veckan när vi får hem nya snittblommor. Kylen töms och görs ren. De snittblommor som är fräscha snittas om och sätts i rena vaser. Mycket jobb, men viktigt för hållbarheten.
Och sen är det dags att ta hand om det nyinköpta.
På bilden nedan visas några av de blommor vi köpt hem. Orkidén, vita ranunkler och rosen Cool water är till en brudbukett (bilder kommer).























Här nedan är det Karin som håller igång med diskningen av en massa vaser.
Som florist är eller blir man jätteduktig på att diska också.









Nu är det dags för maskinen som taggar av rosor och rensar stjälkar från blad. Sparar en massa tid. När allt är snittat och klart i vaser så ska blommorna in i kylen, i färgordning, men man måste också tänka på höjd och form på blommorna. Viktigt att varje blomma kommer till sin rätt.























Utöver varuhanteringen under denna vanliga arbetsdag, så har vi alla våra trevliga kunder, beställningar och utkörning av blommor, tillverkning av buketter och mera diskning, göra kreativa dekorationer, vattning och städning av krukväxter, uppackning och prismärkning av nya varor ........
Det är en hel del olika arbetsuppgifter en vanlig florist har.










Linda avslutar sitt arbetspass med att packa 85 rosor i cellofan, för avhämtning under slutet av dagen.

6 kommentarer:

Marcus sa...

Vad kul med en "riktig" blomster-blogg. Fint jobbat :)

Annika sa...

Så roligt med en liten inblick i ert arbete. Alla dessa vackra blommor! Kram

Anonym sa...

Hej!
Det är så kul och inspirerande att följa er blogg!!! Ni har alltid något läckert och kul att se:)
kram Ewa

Sara sa...

Trevligt med ett virtuellt studiebesök hos er så här på morgonen! Det ser ut att bli en härlig dag!

Margareta, ägare t o m 2014 sa...

Mycket jobb med bloggandet, men det är så kul, och era kommentarer värmer gott.

Henrietta sa...

Ja...vi är verkligen bortskämda här nere i Stockholm som kan åka till Årstahallarna nästan hela tiden. Tror vi blir lite lata med planeringen... jag brukar tänka på er uppåt i landet när jag glömmer handla något eller får in en akutorder....och bara kan åka och handla. Ha det bra! Jobba på..